NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U AUSTRIJU, NEMAČKU I HRVATSKU: Da li znate šta je potrebno za putovanje u ove zemlje?

Austrija Nemačka Region Vesti

Letnji, manje rigorozan režim putovanja, izgleda da je na izmaku za ulazak u određene zemlje EU, pre svega u Hrvatsku, Austriju i Nemačku.

Za prelazak granice mnogima više neće biti dovoljna samo potvrda o vakcinaciji, kojoj će, u slučaju da je izvršena pre više od devet meseci, morati da se pridoda i negativan PCR ili antigenski test ili dokaz o preležanom koronavirusu ne stariji od šest meseci.

Na sajtu hrvatske policije navodi se da svi oni koji dolaze u ovu zemlju moraju imati potvrdu ne stariju od 270 dana od trenutka kada su primljene dve doze cepiva ili potvrdu ne stariju od 270 dana od primanja jedne doze vakcine u slučaju Džonson & Džonson proizvođača.

Na spisku vakcina koje Hrvatska priznaje navedene su i one koje je zvanično odobila Evropska agencija za lekove (EMA) – Moderna i AstaZeneka, ali i vakcine koje tek čekaju da budu formalno priznate – Sputnjik i Sinofarm.

Slično pravilo važi i za ulazak u Austriju.

Državljani Srbije mogu da uđu u Austriju ukoliko su vakcinisani jednom dozom priznate vakcine pre najmanje 22 dana, a najviše tri meseca. Kod lica koja su primila drugu dozu, od primanja prve doze ne sme da prođe više od devet meseci.

Ukoliko putnik ne ispunjava ove uslove mora predložiti negativan PCR ili antigenski test ili dokaz o preležanom koronavirusu, sa tim što i lekarski izveštaj i testovi moraju biti napisani na nemačkom ili engleskom jeziku i ne stariji od šest meseci. Moguće je preći granicu i sa potvrdom (takođe na navedenim jezicima) o neutrališućim antitelima, ne starijom od tri meseca.

Nemačka vlada je, takođe, danas usvojila novu uredbu kojom se pooštravaju pravila za ulazak u zemlju u cilju zaštite od “uvoza” korona virusa.

Prema saopštenju portparolkle vlade Ulrike Demer, svi putnici koji u Nemačku budu ušli od 1.avgusta moraće prilikom ulaska u zemlju da poseduju dokaz o vakcinaciji, izlečenju ili negativnom testu.

Oni koji dolaze iz zemalja u kojima “hara” novi soj korona virusa moraju imati negativan test, nebitno da li su vakcinisani ili izlečeni od korone.

Nova uredba treba da spreči unošenje dodatnih infekcija u Nemačku, naglasila je Demer dodajući da ova mera važi za sve osobe starije od 12 godina.

Dodatno će od 1.avgusta stupiti na snagu i izvesna olakšica, a to je da se u uredbi pominju još samo dve liste rizičnih zemalja, i to one sa visokim rizikom i zemlje novih sojeva.

Lica koja dolaze iz zemalja u kojima se širi novi soj moraće u 14-odnevni karantin.

Što se tiče povratka iz zemalja sa visokim rizikom lica koja nisu vakcinisana, ili nisu preležala Kovid19 moraće u desetodnevni karantin, koji mogu prekinuti najranije petog dana uz negativan korona test.

Izvor: Tanjug/BalkanBiro Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published.